Wednesday, May 27, 2009



Buat sahabat2 ku sekalian, sekalung penghargaan ana ucapkan buat sahabat2 semua atas segala pengorbanan yang telah dicurahkan.,
Pengharagaan ini ku tujukan Khas buat……….



Kak Ha.. & Hajar….
Kadang2 apa yang ustaz nk tak faham plak.. so ha.. ha.. k,ha lah orangnya yang akan dicari.. coz k,ha ni rajin sikit p jumpa ustaz… n ustaz pon banyak suh rujuk pada k,ha,,, erm.. hajar plak asyik kalut semacam.. asyik kerahkan diri ni “ida cepatlah buat” huh kadang2 malas sgt nk buat.. api mujur ada sahabat yang sentiasa kerahkan suh buat.. (bukan tak nk buat.. tapi.. hemm adelah..):


Angah (Mayuzi), di saat2 kekalutan menyiapkan projek Ilmiah ni, charger laptop plak buat hal, tiba2 rosak, n battery plak kong…aduh sungguh menguji kesabaran… tapi mujur ada angah yang sudi meminjamkan charger laptopnya . nak beli masa tu memang dh tak mampu, duit pun tengah kering… cukup2 untuk tampung hidup untuk tempoh nk siapkan projek ja…Terima kasih Angah.


Nak minum air..nak makan…. Ala masing2 kedekut nk luangkan masa... masing2 sibuk nk cepat siapkan Projek.. tapi mujur ada insan yang sentiasa ringan tulang membantu.. sape lagi.. dayah la… so dayah lah yang sudi kuar membeli dan menyediakan nasi untuk adik2nya yang malasun belaka ni… tahniah buat dayah kerana orang pertama dikalangan adik baradikmu yang dapat siapkan projek dalam masa yang ditetapkan…


Sehari sebelum nk p tunjuk draft akhir yang telah diedit.. erm.. terpaksa p za’ba.. nk print.. sungguh menguji kesabaran… kerana banyak sangat lari dari yang asal… so kene lah edit susun semula.. tapi mujur ada Alang(Bie) yang cuba menolong menyusun semula.. terima kasih Alang..atas jasa baik menolong along ke sana ke sini.. paling tidak dapat dilupakan Air Asam yang selalu Alang bancuh.. he3 sedap..


Nak bergerak sana sini nak Photostat or print, kadang2 kedai Photostat tutup terpaksalah meredah jalan p cari kedai potostat..so adik beradik yang sentiasa menjadi mangsanya… sape lagi… yang boleh bw motor lah… diri ni bukan tak pandai bawa tapi saje malas nk bawa.. he3.. Terima kasih sahabat..


Ateh (Nik), Ucu (Asiah) da n Dayah... motor awak sume selalu menjadi sasaran sahabat2mu…. Banyak berjasa pada kami sume… ke hulu ke hilir kami… sentiasa menjadi kuda tunggangan… pun begitu.. awak sume tidak pernah merungut… segala jasa baik hanya Allah sahaja yang mampu membalas setimpalnya…


Ateh.. terima kasih kerana meminjamkan motormu selama tempoh along menyiapkan tesis ini, paling bermakna pada hari nk jilid tesis seharian motormu ditunggang oleh adik-beradik.. untuk nk selesaikan tugasan yang semakin suntuk ini..Terima Kasih Ateh..


Ucu… Along sentiasa mencuri masa ucu, kadang2 nk pegi sana, nk pegi sini.. selalu diri ini menyusahkan dirimu… walaupun kekadang ucu sibuk tapi masih tetap cuba meluangkan masa menolong sedaya kudratmu…terima kasih Ucu… Along harap Ucu dapat siapkan Projek dalam masa yang diperuntukkan secepat mungkin… InsyaAllah.. sesungguhnya Allah sentiasa menolong Hambanya yang beriman.. ingatlah sahabtku


Mafhum Ayat: maka sesungguhnya bersama kesulitan itu ada kemudahan..(5)Sesungguhnya bersama kesulitan itu kemudahan (6) insyirah : 5-6.

Rasanya dah betul kot edit sume ni… tapi bila banding2 Projek yang telah dijilid sahabat2 macam ade lain macam ja… lantas diri ini berlari mendapatkan Adiq (Asma)… “adiq betul ke macam ni Along buat.. kenapa lain macam je ngn sahabat kita yag lain buat” hati ni dh tak tenang… mula kalut.. masa dah suntuk.. tapi mujur adiq simpati… matanya baru saje nk terlelap kerana kepenatan..bangun juga semampu boleh cuba meneliti mana satu kesilapan… hai sngguh hina diri ini… Terima Kasih Adiq..

Pada mulanya nk pegi jilid Projek ngan Alang tapi… tak jadi… ade lagi yang perlu diedit.. so Alang terpaksa pegi dulu.. tinggallah diri ini yang masih lag mengedit penulisan yang masih berbaki silapnya… jam dah menunjukkan jam 4.30ptg.. diri ni dh mengelabah takut tak sempat nk print, coz kedai tutup kol 6 ptg… edit belum habis lag.. asyik duk adjust tak jadi2 gaya UKM nya.. nk print pon amik masa gak… hemm… camnani… selesai azan asar solat dulu..pastu sambung edit skit lagi…. Dh petang ni…. Coz kene jilid ari ni gak sebab jumaat ni dh kene hantar…

Mujur ada Uda (Rodiah) yang sudi menemani Along.. pegi print n Jilid..tapi masa tu dh lewat petang sangat.. dah la uda baru ja balik dari ngangkut barang untuk hajar… tapi tiada pilihan.. coz sume sahabat lain sibuk… hemm naïf nya diri ni selalu nyusahkan sahabat.. sampai kedai dah kul 6.45 ptg… dengan sepantas kilat kudratku mencapai PC, cepat2 buat untuk mengejar maghrib yang semakin hampir…Alhamdulillah sumenya selesai.. tapi kami agak terlewat menunaikan solat maghrib..(Ya Allah ampunkan hambaMu ini..atas kelewatan menunaikan kewajipan terhadapMu).. Terima Kasih UDA…

Itulah serba sedikit catatan pengalaman suka dan duka sepanjang tempoh 2 minggu berkelana di Perbukitan UKM untuk menyiapkan Projek Ilmiah..
Sekian wassalam… jumpa lagi sahabatku nanti….
Kalian tetap dalam doaku…

1 comment:

duniaku said...

assalamu alaikum. selamat berkenalan. silalawati laman anakgeriksoleh.blogspot.